keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pekka Poudan painajainen

Tekstin otsikko muistuttaa kovasti jonkin lastenkirjan nimeä. Luvassa ei kuitenkaan ole lasten tarina, vaan ihan asiallinen postaus. Toivottavasti. Ajattelin siis kirjoittaa vähän tästä Floridan säästä, ja sen yllättävistä vaihteluista.
Muistan vieläkin sen ensimmäisen sähköpostin jonka sain mun aluevalvojalta ennen lähtöä. Mailissa kerrottiin perheestä jne,  mutta yksi lause herätti mun huomion. Siinä muistutettiin mua ottamaan paljon shortseja, hellehattuja ja uikkareita mukaan. Kattelin sitten netistä vähän Floridan keskilämpötiloja, ja luotin aluevalvojaani, joten otin paljon kesävaatteita. Tottakai mulla on varmaan kymmenet pitkät housut ja villapaidat mukana, mutta pääosin kesävaatteita. Silloin ekoilla viikoilla täällä oli todella kuuma, koko ajan koitin vähentää vaatteita ja tuntui kuin olisin ollut saunassa. Koulussa ei saa pitää shortseja, joka oli mulle ekan parin kuukauden aikana aivan painajaismaista.


Ekojen parin kuukauden ajan oli siis aivan todella kuuma. Joka päivä tuntui kuin olisi saunassa, ja vettä piti juoda triplasti enemmän kuin mihin olin tottunut. Sitten sen kuumuuden jälkeen lämpimät säät jatkui yhä, mutta enää ei ollut tuskaisen kuuma. Oli kyllä ihan kesäiset shotrsikelit, mutta ulkona pystyi sentään olemaan ja tekemäänkin jotain.


Sitten ilmat alkoivat pikkuhiljaa viilenemään, mutta välillä oli satunnaisia kuumia päiviä. Joulun alla oli lämmin, mutta pitkillä farkuilla meni hyvin. Ehkä yksi päivä viikossa oli oikeasti kuuma, että piti vaihtaa farkut shortseihin. Joulukoristeita laitettiin ylös noin kolmenkymmenen asteen helteessä, ei paha! 


Sitten tossa joulun jälkeen alkoi kunnon kylmät ilmat. Nyt varmasti ajattelet että täällä "kylmä" on kaikkea alle kahdenkymmenen, mutta parin viikon ajan oli oikeasti kylmä. Siis pakkasta. Lumesta ei täällä kyllä olla nautittu sataan vuoteen, mutta aamupakkaset oli siinä -3 asteen nurkilla, eikä päivälläkään yli viiden asteen ollut. Silloin oli todella kylmä. Täällä ei ole ollut niin kylmä aikoihin, joten kaikki paikalliset olivat kauhuissaan ja valehtelematta joka kymmenellä ihmisellä oli peitto koulussa mukana, jotta pysyy lämpimänä. Niin mun koulussa ei siis ole käytävillä seiniä, että kaikki muut tilat paitsi luokkahuoneet ovat ulkona...



Tällä hetkellä täällä on vähän sateista. Aamuisin on aika viileä, ja välillä sataa. Sitten iltapäivällä vähän lämpenee, mutta silti pitää olla päällä lämmin pitkähihainen ja nahka- tai farkkutakki. Oon suoraan sanottuna aika yllättynyt, etä Floridassa on näinkin kylmä. Tätä ei joka vuosi tapahdu, että tää vuosi on kyllä kuulemma poikkeuksellisen kylmä.
Toivottavasti vähän ilmat nyt lämpenisivät...

Heissasaa, ja anteeksi taas tämä aikaväli postausten välillä!
Roosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti